Svetový deň bezpečného internetu – aj v Prešove

04.02.2013 Prešov

Pri príležitosti svetového Dňa bezpečného internetu (5. februára) sa mesto Prešov pripája k aktivitám na podporu šírenia informácií o bezpečnom a zodpovednom správaní sa na internete.

obrPri príležitosti svetového Dňa bezpečného internetu (5. februára) sa mesto Prešov pripája k aktivitám na podporu šírenia informácií o bezpečnom a zodpovednom správaní sa na internete.
Predovšetkým vďaka spolupráci s občianskym združením eSlovensko a Združením informatikov samospráv Slovenska, a to prostredníctvom projektu www.zodpovedne.sk.

Zodpovedne.sk je projekt, ktorý sa zameriava na propagáciu bezpečného používania internetu a nových technológií. Pripravuje animované rozprávky OVCE.sk, informačné materiály a prednášky pre pracovníkov s deťmi a mládežou i pre deti a mládež.
Pomoc.sk je bezplatná telefonická a internetová linka pomoci so zameraním na internet a nové technológie.
Stopline.sk je centrum pre nahlasovanie nezákonného obsahu na internete.

Informatici z mestského úradu pripravili na distribúciu rozprávkové DVD s 24 dielmi animovaných rozprávok OVCE.sk pre všetky materské a základné školy, ktorých zriaďovateľom je mesto Prešov.
Pre správcov školských web-stránok ponúkajú odbornú pomoc s publikovaním informácií o projektoch na bezpečné používanie internetu.

Prešov v roku 2011 získal prestížne mimoriadne ocenenie European Award of Excellence "City for Children" v nemeckom Stuttgarte v kategórii Mediálne vzdelávanie rodičov a pedagógov s projektom OVCE.sk.
Rozprávky sú zamerané na prevenciu rizík spojených s používaním internetu pre deti predškolského a mladšieho školského veku (napr. riziká, ako sú návody na sebapoškodzovanie, samovraždy, anorexia na internete, zverejňovanie nahých fotiek a pod.).

Minulého roku v rámci projektu Zodpovedne.sk, mesto Prešov, eSlovensko a Základná škola na ul. Československej armády usporiadali interaktívny workshop Fórum mladých - Youth panel, ktorý je súčasťou projektu Safer Internet - Bezpečný internet. Odozvy od priamych účastníkov boli veľmi povzbudzujúce.

Výbornou pomôckou je voľne dostupná publikácia Deti v sieti.
Je to kniha s radami, ako chrániť deti vo virtuálnom svete na internete, prináša prehľad základných nástrah a rady, ako ich deťom rozumnou formou vysvetliť. Ide o prvú komplexnú publikáciu o ohrozeniach internetu na Slovensku, ktorá je zadarmo dostupná na www.ovce.sk a www.zodpovedne.sk. Publikáciu distribuuje aj internetové kníhkupectvo Martinus.sk ako elektronickú knihu, ktorú si môže každý záujemca zadarmo stiahnuť (aj na tejto stránke, úplne dole).
Prezident občianskeho združenia eSlovenska Miroslav Drobný o nej povedal: „Mal by si ju otvoriť každý rodič, ktorému nie je ľahostajné, čo jeho deti robia na internete. Pomôže tiež učiteľom a iným pracovníkom s deťmi a mládežou, ktorí sa tejto oblasti venujú a chcú sa v nej lepšie orientovať.“

Vieme, že:
- projekty Zodpovedne.sk a OVCE.sk sú najznámejšími projektmi o bezpečnom používaní internetu na Slovensku
- rozprávky OVCE.sk pozná až 92% 9-ročných detí a 88% z nich videlo aspoň jednu časť
- rozprávky pozná dokonca aj vyše 50% dospievajúcich
- približne polovica detí videla stránku Zodpovedne.sk a rozprávky OVCE.sk s učiteľmi v škole
- deti rozumejú posolstvám, ktoré sú v rozprávkach a spomenú si na ne vtedy, keď by sa mohli dostať do rizika alebo už nejakému čelia.
 
Jana Jurčišinová, Mgr.
 

Vyberte región